Spring naar inhoud

Press

Tekst Nijmeegse Stadskrant, 28 oktober 2010:
Burgerinitiatief voor een onafhankelijk Nijmegen

Een groep inwoners van Nijmegen pleit voor een onafhankelijke stad. Zij brengen dit onder de aandacht middels een burgerinitiatief bij de Nijmeegse gemeente. ‘Rutte plaatst het linkse bolwerk Nijmegen eigenlijk buiten het regeerakkoord,’ betoogt initiatiefneemster Renée de Vin. De stedelijke geschiedenis kent meer voorbeelden van zelfstandigheidpolitiek. Viola van Alphen steunt De Vin bij de totstandkoming van het initiatief: ‘Het zou mooi zijn als Nijmegen zich weer autonoom kon verklaren.’

Door Roeland Segeren

Terwijl in Arnhem het jawoord aan Mark Rutte tot stand kwam op het CDA-congres van 2 oktober, mailde Renée de Vin naar het Nijmeegse sociale platform Bataforum: ‘Ik stel voor, vanwege het PVC-kabinet en het kabinet Rotte-Verhagen 1, om Nijmegen onafhankelijk te laten verklaren’. Viola van Alphen pikte dit voorstel op en besloot hiervan een burgerinitiatief te maken. ‘Ja, daar wil ik mij voor inzetten,’ zegt Van Alphen. ‘Ik geloof niet dat dingen onbereikbaar zijn. Ik denk dat alles kan als je het maar hard genoeg wilt.’

Met een uitgewerkt voorstel en honderd handtekeningen van medestanders, komt een burgerinitiatief op de agenda van de Nijmeegse gemeenteraad. Elke gemeente in Nederland biedt haar inwoners een soortgelijke mogelijkheid. Meestal gaat een burgerinitiatief over kleinschalige verzoeken, zoals de bouw van een jeugdhonk, of een extra fietsenstalling. De slagingskans blijkt in de praktijk klein. Het merendeel van de initiatieven sneuvelt in de gemeenteraad, of al eerder vanwege procedurele onjuistheden. Als het plan volgens de voorschriften wordt ingediend, vergadert de Gemeenteraad van Nijmegen binnenkort over een onafhankelijke stad.

Voor Nijmegen is zelfstandigheid niets nieuws. In 1230 ontving Nijmegen stadsrechten van de Duitse koning Hendrik VII. Geen stad in het huidige Nederland kende op dat moment zoveel autonomie als Nijmegen met de Koninklijke rechten verkreeg. Zeventien jaar later kwam een opvolger van Hendrik in geldnood. Voor een lening van 10.000 zilvermarken kreeg graaf Otto II van Gelre de volledige stad in onderpand. Aangezien de lening nooit werd afbetaald, behoorde Nijmegen voortaan tot het graafschap Gelre. Desondanks beschouwde Nijmegen zich nog steeds als vrije rijksstad.

De eeuwen daarna kwam het autonome gevoel regelmatig tot uiting. Nijmegen verzette zich keer op keer tegen elke graaf en hertog die teveel macht naar zich toe trok. Ook poogde de stad zijn autonomie te beschermen door het sluiten van verbonden met andere steden. Vooral in de vijftiende en zestiende eeuw kwam het veelvuldig tot dergelijke initiatieven. De uiteindelijke aansluiting bij de Verenigde Nederlanden in 1591 geschiedde slechts dankzij de zware kanonnen van Prins Maurits van Oranje.

‘Nijmegen was in de middeleeuwen al een rebels stadje,’ legt Van Alphen uit. ‘Nijmegen hield toen al van autonomie en wist zich redelijk autonoom te houden ten opzichte van de rest van Nederland. Op het gebied van religie, economie maar ook van sociale ideeën. Het zou mooi zijn als Nijmegen zich weer autonoom zou kunnen verklaren. En waarom ook niet? De menselijke maat van een stadsstaat kan ook economisch veel interessanter zijn voor Nijmegen.’

De Nijmeegse onafhankelijkheid sluit aan op een ouder initiatief van de Stichting Gelre. Sinds 2007 circuleert in de provincie Gelderland een regionale munteenheid, de gelre. Bij een daadwerkelijke onafhankelijkheid kan de stad zich bijvoorbeeld loskoppelen van de euro om in plaats daarvan de gelre exclusief als wettig betaalmiddel in te voeren. Terwijl eeuwen geleden juist gestreden werd voor autonomie binnen de regio, lijkt Gelderland nu de eerste stap om los te komen van de landelijke overheid.

De autonomie van de vroegere rijksstad is het hoogste streven van het burgerinitiatief. ‘Als je zo hier en daar in ons prachtige grensgebied rondfietst, zie je veel Nederlandse namen over de Duitse grens heen,’ filosofeert Van Alphen. ‘Je merkt dat de grens hier en daar een aantal keren flink is verschoven. Wat was dat voor een tijd, waarin grenzen verschoven? En waarom kan dat nu niet meer?’

Over haar voorstel voor een onafhankelijk Nijmegen zegt Renée de Vin dat dit niets te doen heeft met Wilders en de PVV. ‘Het was eigenlijk als grap bedoeld. Maar wel met een serieuze gedachtegang. Het gaat erom dat Nijmegen blijft zoals het is, een vrije stad. Waar iedereen zichzelf kan zijn. Voordat het CDA-congres plaatsvond, maakte Rutte bekend dat rechts Nederland bij het nieuwe regeerakkoord zich de vingers zou gaan aflikken. Aangezien Nijmegen een links bolwerk is en de landelijke verkiezingsuitslag haaks staat op de stemmen van de Nijmegenaren, plaatst Rutte Nijmegen eigenlijk buiten het regeerakkoord.’

Hi-res illustratie vind je hier (credits: Freek Janssen)

Omroep Gelderland,  28 okt 2010:

Groep wil onafhankelijk Nijmegen

NIJMEGEN – Een groep verontruste Nijmegenaren wil dat Nijmegen zich onafhankelijk verklaart van de rest van Nederland.
De groep met daarin onder andere kunstenaar Jac Splinter zamelt handtekeningen in om een zogenoemd burgerinitiatief bij de gemeente Nijmegen in te dienen. Volgens de verontruste burgers kunnen veel inwoners van Nijmegen zich niet vinden in het kabinet Rutte I.
De actie voor onafhankelijkheid verwijst naar de middeleeuwen, toen Nijmegen zich ook onafhankelijk verklaarde van de rest van Nederland.
http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/752251/Groep-wil-onafhankelijk-Nijmegen.htm

Klik hier voor de petitie ‘Nijmegen onafhankelijk!’
Groep wil onafhankelijk Nijmegen (audio interview hier te beluisteren)   A A A donderdag 28 oktober 2010

Omroep Gelderland – interview, radio Gelderland.

De Gelderlander, 30 oktober 2010:

Nijmegen ‘vrije stadsstaat’

NIJMEGEN – Nijmegen los weken van het ‘rechtse’ Nederland van Rutte. Dat is de inzet van een groepje linkse inwoners van de Waalstad.

„Wij willen een autonoom Nijmegen, omdat deze stad nog steeds een links bolwerk is en de landelijke verkiezingsuitslag haaks staat op de stemmen van de Nijmegenaren. Rutte plaatst ons feitelijk buiten het regeerakkoord”, aldus initiatiefneemster Renée de Vin.

Wat begon als een grap, is in de vorm van een burgerinitiatief inmiddels een serieuzere poging de stadsmuren van weleer te herstellen. „Het loopt storm op de website. We hebben in korte tijd 30 handtekeningen ingezameld, met 100 kunnen we het initiatief indienen in de gemeenteraad. Dat gaat dus zeker gebeuren.”

De Vin is lid van het sociale platform Bataforum, een creatieve denktank om linkse ideeën werkelijkheid te laten worden. De vorming van een eigen ‘stadsstaat’ past volgens haar in de rebelse traditie die Nijmegen heeft. „In 1230 ontving Nijmegen stadsrechten. De eeuwen daarna verzette Nijmegen zich tegen elke graaf en hertog die te veel macht naar zich toe trok. De uiteindelijke aansluiting bij de Verenigde Nederlanden in 1591 geschiedde slechts dankzij de zware kanonnen van prins Maurits van Oranje.”

Minder lang geleden profileerde Nijmegen zich als ‘Havana aan de Waal’, een geuzentitel verwijzend naar de linkse signatuur van het Nijmeegse stadsbestuur. Dat was van 2002 tot begin dit jaar. Met de laatste raadsverkiezingen is die linkse meerderheid wat geslonken. „Maar we zijn nog steeds een links bolwerk, Nijmegen moet een vrije stad blijven.”

Volgens De Vin is het intiatief vooral bedoeld als een ludiek protest. Hoewel? „ De menselijke maat van een stadsstaat kan ook economisch interessant zijn voor Nijmegen. Wie weet, moeten we het wel echt doen.”

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/7528740/Linkse-Nijmegenaren-willen-onafhankelijkheid-van-stad.ece

(onze reactie: Gelderlander biedt mogelijkheid voor online reacties, maar plaatst deze niet allemaal, zelfs niet onze correcties, wij zijn geen groep Linkse Nijmegenaren en kunstenaars, dat is zelf nieuws verzinnen)

AFA Nijmegen:
Nijmegen onafhankelijk
Om duidelijk te maken dat wij in Nijmegen geen zin hebben in Bruin 1, oftewel de racistische, uitsluitende zooi die het voor het zeggen heeft in Nederland (of de nog racistischere bende die ze gedoogd) verklaart Nijmegen zich onafhankelijk.
Veel mensen in het linkse Nijmegen kunnen zich niet vinden in de uitslag van de landelijke verkiezingen. Teken daarom de petitie die moet leiden tot een burgerinitiatief om Nijmegen onafhankelijk te verklaren.
http://www.afanijmegen.org/?p=583

Diverse blogs:

“In Duitsland hebben de steden Hamburg Bremen en Berlijn trouwens wel een aparte status, dus het zou hier ook moeten kunnen”

“sociale zorgstelsel wordt gekort, mensen moeten langer doorwerken, minder huurtoeslag, minder zorgtoeslag…allemaal om de rechtse hobbies (HRA, JSF, beter belastingklimaat voor multinationals, moslims bashen) te kunnen financieren”

“wel raar dat er steeds rechtse reacties zijn die tegen dit plan zijn, terwijl juist nationalistische ideeen toch meestal aanspreken bij rechts?”

“Wow Mooi dat geluid zul je uit Rotterdam niet horen..Moeten we toch maar verhuizen”
http://www.krapuul.nl/zijdebarlink/17351/nijmegen-zegt-neen

http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=1424160

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/7877640/Op-valreep-toch-geen-autonoom-Nijmegen.ece

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/7881605/Ruzie-bij-bedenkers-Nijmegen-Onafhankelijk.ece
(hoe bedenkt de Gelderlander het? Reacties op de inhoud en waarheid van het artikel worden overigens door de Redactie van de Gelderlander website verwijderd. Zo krijg je nooit objectief nieuws, als je de initiatiefnemers niet eens de fouten in de artikelen laat corrigeren… maar gelukkig neemt Pownews ze ook al klakkeloos over:  )

http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2010/12/nijmegen_welniet_onafhankelijk.html

reactie:    vagehond | 30-12-10 | 11:33   De onafhankelijkheids verklaring van de VS is veelal gebaseerd op Nederlandse gronden van toen.  Nederland speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling ervan.  Toen Nederland nog vrij en, inderdaad, onafhankelijk was.  Overigens zou ik dit een rechts initiatief willen noemen, om uit de klauwen van de linkse Hollanders en EU’ers te komen.  Owel, HULDE !      Een tekenend beeld voor Europa, er duiken namelijk steeds meer kleine regio’s op die weer onafhankelijk willen worden, en uit de EU.  – de gouden gulden

en tol vragen aan de boten over de waal! Fantastisch, NMGN wordt het rijke centrum en voorbeeld van europa!! – Giegel

Advertentie
4 reacties leave one →
 1. Gerrit Jan permalink
  oktober 29, 2010 10:03 am

  Van de website van de Gemeente Nijmegen:

  Tweede Kamer verkiezingen 9 juni 2010
  Woensdag 9 juni vonden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. In Nijmegen ging 76.24% van de stemgerechtigden naar de stembus. De uitslagen in de stad volgen de landelijke tendens: CDA verliest dramatisch en er is flinke winst voor VVD en de PVV van Geert Wilders.

  D66 trekt de stijgende lijn van de gemeenteraadsverkiezingen door en gaat naar bijna 11% van de stemmen (3% in 2006). GroenLinks, traditioneel sterk in Nijmegen, heeft ook een goede verkiezingsnacht achter de rug. De SP verliest fors, zelfs in het van oudsher linkse Nijmegen, en krijgt ongeveer de helft van het aantal stemmen in 2006.

  Wilt u precies weten hoe úw partij het in úw stad gedaan heeft? Alle uitslagen, ook per stembureau, kunt u hier vinden: overzicht van de verkiezingsuitslagen in Nijmegen.

  ++++++++

  Bij het woord links bolwerk krijg ik een ander idee dan de verkiezingsuitslag doet blijken. En het aantal kiezers voor de huidige coalitie is wel iets, maar niet substantieel lager dan landelijk. Met andere woorden: ga er maar vanuit dat er geen draagvlak voor ‘Nijmegen Onafhankelijk’ te vinden is.

  • Wouter van Eck permalink
   oktober 31, 2010 9:13 pm

   De reactie van Gerrit Jan Zonderachternaam is gebaseerd op verschuivingen bij de verkiezingen in juni 2010. Er gingen inderdaad vooral kiezers van PvdA en SP naar GroenLinks en D66. En kiezers van het CDA naar de PVV. Dit zijn dus verschuivingen binnen links en binnen rechts, dat zegt op zich niet zoveel over de krachtsverhoudingen tussen links en rechts. Interessanter is het om te weten hoe de Tweede Kamer zou zijn samengesteld op basis van de Nijmeegse uitslag.
   Deze cijfers zijn gewoon te vinden op de site van de gemeente, even doorklikken vanaf http://www.nijmegen.nl/gns/no_index/iss/2010_TK/index.html

   CDA 12 (-9), P.v.d.A. 38 (+8), SP 20 (+5), VVD 21 (-10), PVV 17 (-7), GROENLINKS 23 (+13), ChristenUnie 1 (-4), D66 16 (+6), Partij voor de Dieren 2 (/), SGP 0 (-2)
   Tussen haakjes heb ik het verschil van de uitslag in ons opstandige dorpje met de landelijke uitslag weergegeven. De coalitie van VVD, PVV en CDA zou op basis van de uitslag in Nijmegen slechts op 50 zetels uitkomen, 27 minder dan ze nu in Den Haag hebben. Ze zijn hier dus gelukkig heel ver verwijderd van een meerderheid…

 2. Bram Kind permalink
  december 30, 2010 6:56 pm

  Ik vind het een origineel idee, maar ik zie nergens waar ik zoek concrete argumenten.
  Zeggen dat je een stad weer onafhankelijk wil maken zoals in de middeleeuwen vanwege een rechts kabinet vind ik ontzettend kort door de bocht. Je wil je stad dus loskoppelen omdat je deze regering niet helemaal bij je vind passen?

  Overigens hebben de vele verwijzingen naar Nijmegen in de middeleeuwen weinig nut, dit komt namelijk door de politieke labiliteit die er heerste in die periode, waardoor er overal in Europa stad-staten ontstonden, vergingen en uitgroeiden. Kijkt u eens naar Duitsland vóór de samenvoeging van het Eerste Keizerrijk.

  Om nu een stad los te koppelen van Nederland heeft vele consequenties die jullie niet in kaart brengen.
  Ten eerste:
  Waar zijn de inkomsten om de stad in Europese termen te ontwikkelen?
  De procedure om een nieuwe staat te integreren in het Nijmeegse beleid, dat van Nederland én dat van Europa.

  Mijn laatste grote punt is eigenlijk wel de belangrijkste; waarom willen jullie dit?
  Ik zie slechts staan omdat honderden jaren geleden de stad ook onafhankelijk was én omdat jullie een links bolwerk zijn wat zich niet kan vinden in Rutte, maar dit zijn toch werkelijk waar geen redenen waardoor een gemeentelijke/landelijke raad zich laat overtuigen!

  Komt u maar met een goede uiteenzetting.

  • januari 5, 2011 3:59 am

   Hoi Bram,

   Goede vraag. We hebben hier ook zelf lang over gebrainstormd, en hebben besloten ons verhaal een beetje algemeen te houden, omdat je in de uitvoering nog alle kanten op kan. Daarom staan er voorbeelden van andere onafhankelijke steden/gebieden op de site. Wij willen graag dat de belasting die wij betalen terecht komt bij de dingen die wij, als Nijmegenaren, graag willen. Dat gebeurt nu niet. Nijmegen is inderdaad de meest linkse stad van Nederland, met veel natuurliefhebbers en mensen die houden van de omgeving en sociale en tolerante gedachten. Het is, om het een beetje ruim te zeggen, sinds Pim Fortuyn nogal omgedraaid met de bestuurlijke ideeën voor Nederland.
   Op dit moment lijkt er op alles bezuinigd te gaan worden waar wij in Nijmegen hard voor gestreden hebben, het kraakverbod is ingegaan, en er is geen nieuwe oplossing voor woningnood, grote bedrijven drukken kleine bedrijven weg, maar dat zijn puur mijn persoonlijke ideeën. Die verschillen per persoon. Overeenkomst tussen de initiatiefnemers is wel dat de stemmen van de Nijmegenaren en de wensen van de Nijmegenaren haaks staan op die van de huidige landelijke regeringsbesluiten. Nijmegen is democratisch en zal zelf per onderwerp moeten kunnen stemmen over wat zij graag willen dat er met hun belastinggeld gebeurt. Ik kan je dus alleen een persoonlijk antwoord geven, vanuit mijzelf.
   Wij willen graag dat iedereen gelukkig is in de stad, met het beleid en de beslissingen. En dat is nu niet het geval. Vandaar ons streven naar een Onafhankelijk Nijmegen.
   (als je nog meer vragen hebt, shoot 🙂 en vermeld dan dat je wilt dat ik die als initiatief beantwoord of als persoon?) Viola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: