Spring naar inhoud

What-if

We willen graag burgers kritisch laten nadenken over hoe hun ideale toekomst eruit zou zien en bedachten daarom als eerste stap deze what-if situatie, waarin van alles mogelijk is, gebaseerd op de onafhankelijke geschiedenis van Nijmegen. Hoe zou Nijmegen eruit zien als Nijmegen weer onafhankelijk zou zijn van Nederland?

Stadsstaat:
Een voorbeeld van een stadstaat is Singapore, een van de economisch succesvolste steden met autonomie in Azië, met de op-een-na grootste haven van de wereld.

Politiek&Sociaal:
Een stadsstaat heeft vele voordelen, waaronder de beleidsregels aanpassen op de behoeften van de inwoners uit Nijmegen, zodat de belasting wordt uitgegeven aan zaken waar de inwoners voor kiezen.

Economisch:
De menselijke maat, een begrip uit de bedrijfswetenschappen, zou weer terug kunnen komen in beleid en uitvoering. Waardoor er minder overheadkosten bestaan en zodat overheidsorganen beheersbaarder worden.

Quotes van prominenten en bekende Nijmegenaren:
Lodewijk de Waal (voorzitter FNV): “De menselijke maat betekent dat de omgeving meer moet worden afgestemd op de behoeften van het individu.”

Rop Gonggrijp (oprichter XS4ALL): “In de toekomst zullen alle steden bestaan als stadstaten, met wiki’s waarmee de burgers over zaken kunnen meedenken en meebeslissen, dit is echte democratie en het gebruiken van de kennis van het volk.”

Silvia Agterberg (Nijmeegse Radiomaker): “Ook in crisis is het goed voor een stad om autonoom te zijn, in staat te zijn om te kunnen voorzienen in eigen stroom, voedsel en drinkwater, zodra haar inwoners in staat zijn te overleven. De privatisering van overheidsbedrijven is helemaal niet goed voor ons geweest, zeker nu de globalisering toeneemt en de problemen stijgen, kijk maar talloze klachten. Het hoofddoel van die bedrijven verandert naar winst maken voor buitenlandse aandeelhouders.”

Ad Broere (econoom): “Juist omdat de huidige financieel-economische werkelijkheid zo omvangrijk, complex en ondoorzichtig is geworden dat vrijwel niemand het meer kan bevatten is een menselijke economie, waarin de menselijke maat geldt, broodnodig. Weg dus met de structuren, organisaties en systemen die het menselijke bevattingsvermogen te boven gaan.”

Economische Agenda van de Volkskrant: “We zouden bij probleemgroepen zoals bijstandsmoeders en wajongers veel meer naar de menselijke maat moeten kijken.”

Job Cohen (voormalig burgemeester van Amsterdam): “De menselijke maat moet terug in de publieke sector. Schaalvergroting en privatisering hebben geleid tot vervreemding.”

Gerard Kleisterlee (opgegroeid in Nijmegen en CEO Philips): “De menselijke maat staat centraal bij alles wat wij doen bij Philips.”

Advertentie
6 reacties leave one →
 1. oktober 29, 2010 12:57 pm

  Nijmegen onafhankelijk… mmmm… het idee smaakt naar meer!
  In goede gelijkwaardige samenwerking met de regio, met meer democratie op basisniveau, met regionale (grensoverschrijdende) landbouw die de regio bedient (dat spaart het milieu enorm!), met de eigen munteenheid de Gelre, met groene energie die lokaal en regionaal wordt opgewekt, met een sterke dienstensector en een sterke cultuursector…
  Sociaal en duurzaam…
  En dit alles is geen toekomstdroom, maar is al realiteit in werking (of in opbouw)! MMM!!!

 2. Twan van der Zandt permalink
  oktober 29, 2010 11:29 pm

  stelletje sukkels, ga wat zinnigs doen!
  ik erger me dagelijks aan de linkse cultuur in Nijmegen.
  ik ben blij dat we nu eindelijk een regering hebben die wat doet aan het onnodig uitgeven van geld om linkse hobby´s te subsidieren.

  ik werk in Nijmegen en schaam me vaak voor de mensen daar.

  ik heb hier geen goed woord voor over wat jullie doen!

  • Ronald permalink
   oktober 31, 2010 11:56 am

   Beste Twan,
   Vanzelfsprekend heb je recht op je mening. Misschien is het beter om die niet hier te ventileren maar op de meer daartoe geëigende sites.
   Jouw keuze om in Nijmegen te werken en je er tevens over te schamen mag ook in Nijmegen aanwezig zijn. Daaruit blijkt dat deze gemeente niemand uitsluit, niet polariseert maar er respect is voor de individuele keuze binnen een algemeen groepsbelang. Wanneer je van mening bent dat je om redenen die jezelf aangeeft beter niet meer in Nijmegen kunt werken, begrijpen wij dat uiteraard.
   Ik wens je veel sterkte met je gevoelens van schaamte en verdere toekomstige beslissingen.

 3. Cynthia permalink
  november 3, 2010 5:32 am

  Hoi allemaal,

  Geweldig deze actie! Ik hoop dat er 1000den mensen gaan stemmen! Uiteindelijk alleen maar goed voor die mensen, want de beslissingen uiteindelijk worden dan toch democratisch genomen, toch?
  Wij hebben helemaal niet zoveel last van die issues uit de Randstad waar in Den Haag zoveel aandacht aan wordt besteed, hier in Nijmegen. Bovendien is altijd Amsterdam in het nieuws, lekker vertekend beeld krijg je dan van de wereld, als journalisten vaak klagen “dat het te ver weg is om ook in Nijmegen verslag te doen”.
  Wel inspirerend dat je nu mee kunt denken welke theorieen je voor je stad zou willen hebben. Ik zou het eigenlijk niet goed weten. Marxisme heeft hopeloos gefaald! Misschien Trotskisme dan? Trotski, hadden wij niet een oude Trotskist in onze stad, Jan van Dijk, communicatiewetenschapper en adviseur Europees Parlement?
  Misschien wil die wel meedenken?

 4. David permalink
  november 5, 2010 3:55 am

  Een succesmodel van anarchisme: http://en.wikipedia.org/wiki/Mondrag%C3%B3n

 5. Bert van Drunen permalink
  januari 5, 2011 10:40 pm

  Democratie is een mooi iets, het is de wil van het volk.

  Sommige mensen vinden het alleen mooi als de uitkomst strookt met hun eigen overtuigingen.

  In dat soort figuren is weinig democratisch te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: